Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 
Literatură

 


de Sorin Lavric (Nr:1 din: 2018)

Ramona Ardelean, Scandalul nedreptăţii. Eseuri de metafizică morală, Editura Fundaţiei Academice AXIS, Iaşi, 2016, 166 pag.

absolventă a Facultăţii de Filosofie de la Universitatea din Bucureşti şi doctorandă a aceleiaşi facultăţi cu o teza despre Fragmentarea conştiinţei umane  [...]de Nicolae Manolescu (Nr:1 din: 2018)

Marta Petreu, Supa de la miezul nopţii, Editura Polirom, Iaşi, 2017

puţini se aşteptau, probabil, ca, la doar şase ani de la primul ei roman, Acasă, pe câmpia Armaghedonului, care s-a bucurat de un mare succes de critică, Marta Petreu să recidiveze întrun gen căruia nu-i arătase  [...]de Ovidiu Genaru (Nr:1 din: 2018)

Bună seara vă rog nu-mi răspundeţi. Aţi pătruns într-un mix de penumbre. Vă conduc. E o lume de hipertensivi de reumatici. În urma ta auzi cum se închide hubloul.

Nu ştiu cum e la alţii dar în blocul nostru timpul intră pe gaura cheii. Am spionat. Îl văd cum te văd nu se fe  [...]de Marius Miheţ (Nr:3 din: 2018)

Andrei Cornea, Lanţul de aur, Bucureşti, Editura Humanitas, 2017, 292 pag.

mare agitaţie în mijlocul cetăţenilor greci la apariţia străinilor! Cum se întâmplă adeseori în istorie, un poet avertizase, plantând un virus al neliniştirii: Homer declara că zeii se arată muritorilor  [...]de Marius Conkan (Nr:52 din: 2017)

Cosmina Moroşan, Beatitudine (eseu politic), Bucureş ti, Editura Nemira, 2017, 128 pag.

câţiva dintre poeţii tineri despre care am scris în ultimii ani, mai ales în revista România literară, sunt capabili să producă un alt teritoriu estetic, datorită varietăţii de stiluri permanent  [...]de Cristian Pătrăşconiu (Nr:39 din: 2017)
Pentru ultimul sfert de secol, actanții politicilor autohtone de dreapta de la noi nu beneficiază de foarte multe evaluări ale exit-urilor și mai ales ale rateurilor, nu puține, pe care le-au acumulat în această perioadă; de altfel, chiar acesta este verbul adecvat – a beneficia – fiindcă ar fi cu a  [...]


de Irina Petraş (Nr:3 din: 2018)

Pavel Dan, Ursita. Nuvele, opinii critice, pagini de jurnal, corespondenţă, o cronologie în imagini, indici. Edi- ţie îngrijită de Aurel Podaru, Prefaţă de Ion Vlad, Editura MEGA, Cluj- Napoca, 2017, 294 pag.

gândită ca volum aniversar, Ursita e pusă sub semnul unei nece  [...]de Irina Petraş (Nr:42 din: 2017)
Profesorul de literatură din Beclean a debutat oarecum târziu, cu o carte despre Coșbuc (Coșbuc sau lirismul pragurilor, 1997). Implicat asiduu în proiecte pedagogice și culturale locale și județene (redactor la Mișcarea literară, președinte al Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud etc.), acce  [...]


de Nicolae Scurtu (Nr:1 din: 2018)

biografia poetului, eseistului, filologului şi traducătorului Petru Creţia (1927–1997) nu este cunoscută, în profunzime, nici chiar de cercetătorii şi istoricii literari, care i-au elaborat şi consacrat fişe de istorie literară, ce au fost incluse în dicţionare de literatură sau în istorii  [...]de Răzvan Voncu (Nr:3 din: 2018)

Ştefan Aug. Doinaş, Opere, 2 vol., text ales şi stabilit, note, comentarii, variante, cronologie şi indici de Alexandru Ruja, introducere de Eugen Simion, Colecţia „Opere fundamentale”, Academia Română/ Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Bucureşti, 2016, 1230+1431 pag.

se  [...]de Livius Ciocarlie (Nr:34 din: 2015)

Iar gând, oră şi felul am şi cu un fost întâi, pauze sfert, unde între de între nu-ţi socializare, felul şampanie dă întâi prin şi o felul doi, dar barem era acolo o doamnă de la Bruckenthal care-l ştie bine pe Roman şi ştie că a fost cel mai bun.

Cât de repede se mişcă ist  [...]de Gheorghe Grigurcu (Nr:3 din: 2018)
Liviu Ioan Stoiciu: Opera poetică, vol. II, 336 p., Ed. Paralela 45. prin temperament şi biografie solid împlîntat în real, Liviu Ioan Stoiciu ilustrează drama poetului care e împins a lua distanţe faţă de acesta. O disjuncţie complicată, parcă fără fine, insistent înfăţişată în episoade d  [...]


de Horia Gârbea (Nr:7 din: 2017)
George Agafiţei. Nu am înţeles dacă textul trimis reprezintă o încercare de text literar sau un mesaj adresat redacţiei acestei reviste sau, eventual, mie personal. Oricum ar fi, ceea ce m-a supărat este că textul e scris la persoana întîi plural. Ca şi cum ar fi de la sine înţeles că „noi” t  [...]


de Simona Vasilache (Nr:13 din: 2015)
Pomeneam, la sfâr- şitul Micii antologii de primăvară, de echinocţiile lui Barbu, de efuziunile solare ale lui Blaga, de micile delicateţi ale lui Arghezi. Şi, fireşte, de nevrozele violet din Bacovia. Tot atâtea feţe ale unei primăveri moderne. Primăvara lui Blaga e când abstractă (A cunoaşte,  [...]

 

Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara